dimecres, 22 d’agost del 2018

AGUSTÍ ROIG BARRIOS I LES DANSES


 2ª vegada que va ser Cap de Dansa al carrer de la Mare de Déu del Carme

La declaració per part del Govern Valencia de les Danses de Guadassuar com a BIC Immaterial el passat dia 3 d’agost de 2018 (pendent de publicació al DOGV), sabem que alegraria profundament a Agustí Roig Barrios (Guadassuar 1930-2006), cronista oficial de Guadassuar (1954-2006), un enamorat de les nostres festes i tradicions, i entre elles de les Danses, a les quals dedicà una sèrie d’estudis de manera continuada. Per tot això, amb motiu d’este reconeixement, és de justícia i un acte de lleialtat fer-li un afectuós recordatori, que traslladem també a la seua família.

En els anys 60 les danses encara es ballaven en el casc antic i passaven per una etapa de decaïment. En aquell moment aconseguirà que l’Obra Social de la Caixa d’Estalvis de València impulse la festa amb el patrocini dels premis, que després heretarà i assumirà de manera continuada l’Ajuntament de Guadassuar com a patrocini propi.

Al mateix temps comença a publicar articles de divulgació sobre les danses, per a veïns i forasters, que qualifica com “una festa de gran protagonisme popular” i amb la participació “massiva i oberta de la gent del poble”.

La recuperació va ser important i es multiplicaren els balladors i balladores, fins i tot la TVE va gravar alguns documentals, que encara no s’han localitzat. En tot això, el seu treball discret i humil està present de manera efectiva.

 L’any 1985 el Ministeri de Transports, Turisme i Comerç declararia la Setmana de Danses de Danses “Fiesta de Interés Turístico, gràcies també a l’expedient preparat per Agustí Roig, segons consta a l’Arxiu Municipal.

Va escriure també l’insubstituïble fullet de les Danses, inicialment editat sense nom d’autor, que es deuria reeditar tots els anys per repartir entre els visitants, on de manera sintètica explica tot el ritual de les Danses d’una manera molt didàctica. Allí es va incloure el poema dedicat a les Danses de Rafael P. Súria, guadassuarenc d’adopció, que reproduïm en homenatge.


Esta dansa que s’atura o avança

com un riu d’enjoiada remor,

refulgís fent-se gaudi que dansa

amb cabdals de riquesa en amor.



...N’és llum d’una inquieta aclarida

que espurneja els antulls de la gent,

i n’és brot d’una rosa de vida

on els cors són sa flama brusent.



Esta dansa és el baf d’una essència

d’esperit prepotent i cordial

que estableix un nivell de consciència

als afanys d’existència social.



Ací l’àvia i la néta es conjunten;

el futur i l’ahir s’acompassen

i al present, agraïdes, pregunten

com hi ha pobles més grans que no dansen...



Ací l’avi i el nét vitalitzen

el passat i el demà transcendents

i en la Dansa, presents, valoritzen

un dualisme d’iguals sentiments.



Esta Dansa que es para o avança

en un riu d’enjoiada remor

és el seny de la sang que en la dansa

posa un greu atavisme d’amor!


Tingué la sort de ser el Primer Cap de Dansa al carrer de Sant Roc, gràcies als festers de Sant Roc de 1993 (alguns dels quals després constituïren l’Associació d’Amics de les Danses), que reinventaren la cerimònia amb la preciosa i antiga melodia conservada, després de l’Eixida o Ball dels Arquets. Anys després repetiria de nou com a Cap de Dansa al carrer de la mare de Déu del Carme.

Pòstumament es va editar el seu monumental Cançoner de Guadassuar (2013), on les Danses i les seus cançons i tradicions ocupen una gran part al principi del llibre.

I tot i que ara han aparegut nous estudis i musicòlegs molt qualificats, com Joan B. Boïls, no  podem oblidar la seua aportació i treball. Per fer-nos una idea presentem una selecció de treballs sobre les Danses o altres aspectes relacionats amb les festes d’agost, a més dels articles publicats en la premsa: 

- (1970): La danza ayer a hoy, en Danzas y Toros 1970, Guadassuar (Imp. Peris, Guadassuar), (s.p.).
- (1976): “L’eixida dels Balladors, pórtico de la danza”, en Sant Roc 1976, Guadassuar (Imp. Bayona, Algemesí), (s.p.).
- (1977): Danses de Guadassuar: el Bolero”, en Sant Roc 77. Danses i bous, Guadassuar, (s.p.).
- (1991): Historia de les reines”, en Danses Guadassuar 1991, Guadassuar, (s.p.).
- (1991): “La dansa de Guadassuar, en Danses Guadassuar 1991, Guadassuar, (s.p.).
- (1991): El tabaler de la dansa, poema”, en Danses Guadassuar 1991, Guadassuar, (s.p.).
- (1992): “L’entrà de la Murta”, en Festivitat de la Verge de l’Assumpció, Guadassuar, (.s.p.).
- (1992): Cronologia roquera”, en Setmana de Danses 1992, Guadassuar (Juan b. Juan, Algemesí), (s.p.).
- (1993): Villancet a la Verge de l’Assumpció composat pel nostre paisà el mestre Cuevas”, en Festivitat de la Verge de l’Assumpció 1993, Guadassuar, (s.p.).
- (1993): L’eixida de la dansa o ball dels arquets”, en Setmana de Danses 1993, Festers de Sant Roc 93, Guadassuar (Imp. Nostra, Algemesí), (s.p.).
- (1993): La música tradicional de Guadassuar i els nostres compositors: Fa 50 anys Lo Rat Penat guardonà “Melodias de Guadassuar” de Josep Cléries”, en Setmana de Danses 1993, Festers de Sant Roc 93, Guadassuar (Imp. Nostra, Algemesí), (s.p.).
- (1994): Caràcter de la dansa de Guadassuar”, en Setmana de Danses 1994, Guadassuar (Imp. Nostra, Algemesí), (s.p.).
- (1994): “La dansa de Guadassuar”, en “Crónica de la XX Asamblea de Cronistas Oficiales del Reino de Valencia" (València-Muro d'Alcoi, octubre 1994). València, separata.
- (1996): Fa 50 anys: La primera miss danses”, en Setmana de Danses 1996, Guadassuar, (s.p.).
- (1999): El bolero de Guadassuar”, en Guadassuar en Fira 1999, Guadassuar, pp. 84-85.
- (2000): Nit de danses al carrer del Sol. Conte popular de Guadassuar”, en Setmana de Danses 2000, Guadassuar (Sericor, Corbera), (s.p.).
- (2001): Sentit de les cançons danseres”, en Setmana de Danses 2001, Guadassuar, (s.p.).
- (2013): Cançoner de Guadassuar. Recopilació de cançons tradicionals, a cura de Joan B. Boïls i J. Enric Mut. Valencia,  Institució Alfons el Magnànim (Cuadernos de Música Folklórica Valenciana. Tercera època, núm. 4), Diputació de València, 309 p.


3 comentaris:

  1. Nos gustan estos comentarios que aunque vivimos en Cheste todos los años hemos ido a ver las danzas

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

      Elimina