diumenge, 28 de setembre del 2014

L’OBRA DE L’ESCULTOR LEONARDO BORRÀS A GUADASSUAR. EN HOMENATGE.

El passat dia 19 de setembre moria als 91 anys el prestigiós escultor d’Algemesí, Leonardo Borràs Artal, professor i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Entre 1983 i 1987 formà part de l’ajuntament d’Algemesí com a regidor.  L’any 2005 va rebre el Guardó d’Honor de la Ciutat d’Algemesí, i dos anys després el Guardó d’Honor de la Ribera per la seua trajectòria en favor de la llengua, cultura i el territori de la comarca.

Compaginà la seua obra artística amb la seua tasca com a catedràtic de Dibuix en diversos centres docents, però especialment en l’institut José Mª Parra d’Alzira, on el coneguérem molts estudiants de la Ribera. Té una obra prolífica i fecunda, tant en mans privades com en espais públics, en especial visible en molt pobles de la Ribera.

A Guadassuar tenim la sort de comptar amb un bell i expressiu treball dedicat als collidors de taronja, un baix relleu en pedra, en el qual observem com queda ressaltada la importància de l’ajuda mútua entre els treballadors.

El nou magatzem de comercialització de la Cooperativa del Santíssim Crist de la Penya de Guadassuar va ser construït l'any 1966 i per rematar les obres es va encarregar al prestigiós escultor Leonardo Borràs, un treball escultòric al·legòric de la cooperativa, en aquell moment presidida per Vicent Barrios Rosell. No sabem com es va fer el contracte, però el ben cert és que  l'any 1967 s'instal·lava. Segons podem llegir a les actes, el relleu està “magníficament instal·lat i dóna prestància a l’esmentada façana". Ara està situat en un extrem, però estava previst que presidira la part central quan es construira un nou magatzem d’adobs al costat i seguira la mateixa línia d’edificació.

L’any 2011 la cooperativa de Guadassuar va commemorar els 100 anys i va remodelar tota la seua imatge corporativa, després de la fusió de les dues cooperatives de la població, passant a anomenar-se Guadacoop Coop. V. Aprofitant l’ocasió es va publicar el llibre 1911-2011, 100 anys unint esforços, en homenatge al cooperativisme a Guadassuar, en el qual es va reproduir en la portada el relleu de Leonardo Borràs, una vegada confirmada l’autoria en les actes de la cooperativa. També es va il·luminar adequadament el relleu.

Si voleu consultar la publicació, ací teniu les entrades:
http://www.guadacoop.eu/llibre_histcoop/
http://www.guadacoop.eu/

Ací volem fer el nostre modest homenatge difonent la imatge d’aquest relleu que conservem a Guadassuar, dedicat al treball de collidors de taronja, perquè puguem valorar el treball del mestre.



Els collidors (1967). Baix relleu de Leonardo Borràs. 
Façana cooperativa agrícola de Guadassuar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada