diumenge, 17 de juliol del 2016

EL CLUB D’AMICS DELS ESTATS UNITS I LA VISITA DE LA VI FLOTA AMERICANA A GUADASSUAR (1953-1956)

Amb motiu del rodatge de la pel·lícula documental “Good Bye Mister Marshall”,  produïda per Besafilms i dirigida per Ana Victoria Pérez  i Giovanna Ribes, sobre la visita dels mariners de la VI Flota Americana a diverses localitats valencianes, com Rafelbunyol (1953), Algemesí (1953-1955), Guadassuar (1955), etc., recordarem algunes de les dades més significatives.


La VI Flota Americana es va crear el 1950 per operar en la zona oest de l’Atlàntic (des del Pol Nord a l’Antàrtida, Mar del Nord, Mar Mediterrània i quasi tota Àfrica), amb seu a Nàpols. A partir del pacte entre Espanya i els EEUU l’any 1953, la flota americana va començar a arribar als ports espanyols i s’establiren contactes amb diverses poblacions valencianes durant la seua estada al port de València. Per exemple, Algemesí ja entrà en contacte amb els americans en 1953, per mitjà del seu alcalde Salvador Castell, amb l’objectiu de concertar acords econòmics (aprovisionament d’arròs, conserves, fruites, verdures de la flota). Després, en 1954 i 1955 visitarien de nou Algemesí durant les festes.


El professor Eduardo Betoret amb els membres del Club d'Amics dels EEUU 

A Guadassuar, és molt important la figura del doctor Eduardo Betoret París, antic mestre i director de les escoles Balmes de Guadassuar i en aquell  moment professor als EEUU, igual que la seua esposa Consuelo García Moliner (naturals de Catarroja i Torreblanca, l’any 1954 eren professors de la Universitat Lawrence a Kansas i el 1959 eren professors de Llengües Romàniques a la Universitat de Tennessee). En juliol de 1954 visiten Guadassuar i els antics exalumnes li organitzen un homenatge, amb la presència del viceconsul americà, director de Casa Amèrica a València, mister Lloyd Wilkins. D'ací sorgirà la iniciativa de fundar el Club de Amigos de los Estados Unidos, que en agost de 1954 ja estava constituït, presidit per Vicent Barrios Rosell, estudiant de Dret a Saragossa; per José Peris, Tomás Remigia, Vicente Segura i Vicenta García, com a vicepresidents, i Agustí Roig, secretari. En aquell moment, per a la joventut espanyola els Estats Units representaven la modernitat, que els arribava a través del cine, la moda, la música...


Immediatament començaren a organitzar la visita a la VI Flota. Uns dos-cents joves, tant xics com xiques, integraven el Club, que es reunien en la cova de la botiga de Signes. Per finançar les visites vengueren participacions de loteria de Reis, en la qual tingueren la sort de guanyar algun duro per pesseta.

El dia 12 de gener de 1955, com ens narra Agustí Roig, unes 150 persones de Guadassuar, xiquets i majors, efectuaren  una visita cultural a València (Basílica de la Mare de Déu, Sant Calze, Museu de Prehistòria, Fira de Nadal, sessió de cine al Cinema Lys, possiblement van veure “Veracruz”, protagonitzada per Sara Montiel). El plat fort va ser la visita al portavió Randolph, amb recepció i partit de bàsquet. Una vegada arribats al port de València, foren traslladats amb llanxes al portavió, un viatge insòlit. Allí Vicent Barrios, en nom del Club, va lliurar un pergamí en record al contraalmirall Frank Akers.

El dia 13 de gener els americans tornaren la visita: diversos oficials i mariners del Randolph visitaren Guadassuar. Ismael García Rochera, que sabia anglés pel seu treball en el negoci taronger a Glasgow, va actuar de traductor en totes les recepcions fetes al poble, amb les autoritats, etc. 


Aquell dia jugaren un partit de futbol al camp de l’Alter una selecció local contra els mariners. Guanyaren els locals cinc a tres, com conta Agustí Roig, tot i que els deixaren marcar els gols perquè els americans no sabien jugar. Aquell dia el camp de futbol estava a rebentar, de gom a gom, tots, grans i menuts, esperant l'arribada d'algun helicòpter, com havia passat durant les festes d'Algemesí, però aquell dia no n'aparegué cap, amb la consegüent decepció de la concurrència.
A continuació se'ls oferí un vi d'honor al casino el Catòlic, signaren els oficials en el llibre d'honor de les Escoles Balmes (com es pot comprovar al final) i els regalaren cabassos de taronges.


En agraïment al dia següent, dia 14 de gener, tornaren de nou els americans amb el seus jepps. Portaren joguets per als xiquets i repartiren xiclets i tabac ros (Chester) per als del Club d'Amics d'Estats Units. També foren rebuts per les autoritats a l'Ajuntament.


Feren un  altre berenar al Catòlic, amb parlaments de Vicent Barrios i del tinent R.B. Bunck, cap de l’expedició; una desfilada triomfal amb acompanyament de música americana pels carrers i un ball a la Terrassa Colón, amb l’orquestra Casablanca. Aquell dia "ballar no era pecat", "tenien butla", ens recorden algunes de les participants. Tot un esdeveniment en un temps en què fins i tot ballar estava prohibit, cosa que explica l'interés dels joves en la visita.

El dia 15 de gener Vicent Barrios, en nom del Club d'Amics dels EEUU,  repartia xiclets dels americans als xiquets i xiquetes del Balmes i a les xiquetes de les Monges.


Dies després, durant les festes de Sant Vicent Màrtir d'aquell any, s'efectuà alguna nova visita dels americans, en grup més reduït. 

Una de les anècdotes més celebrades de l'època és la de Ràdio Guadassuar, una emissora molt escoltada en aquell temps per la secció de cançons dedicades, i és que quan es va anunciar la visita de la VI Flota Americana, per confusió, es va llegir la visita de la BI Flota Americana, cosa que va provocar comentaris molt graciosos. 

Per les fotografies conservades, sabem que feren algunes visites més a la flota, perquè en alguna la gent apareix amb mànega curta. No sabem quanta gent va visitar els portaviaons, però superaria les set-centes.  

Una altra activitat del Club, que la gent recorda, va ser la projecció de pel·lícules a la Plaça Major, a l'aire lliure, algunes procedents de Casa Amèrica de València sobre la vida americana.

A finals de 1955, el Ministeri de la Governació va aprovar el funcionament del Club d'Amics dels Estats Units de Guadassuar, que tenia per objecte estudiar els sistemes de vida d'EEUU i d'Espanya i, al mateix temps, afavorir les relacions culturals entre ambdós països. Segons la normativa oficial d'aquell temps no es permetien reunions amb moltes persones.

Posteriorment, ja en 1956, el director de la Casa Amèrica de València els comunicava que el president Eisenhower havia acceptat la Presidència d'Honor del Club. L’ambaixada americana els va enviar alguns llibres per formar una biblioteca en anglés, també alguns mobles i alguna oferta per rebre alguna beca d’estudis en el EEUU, però ningú va anar-hi. I així va acabar el Club, vingueren els seixanta i els canvis s’acceleraren tant a nivell econònim com social, però tot i això els records perduren en la memòria de tots aquells que hi participaren perquè per a ells foren uns moments molt especials.


Llibre d'honor del C.E.I.P. Balmes de Guadassuar

J. Enric Mut Ruiz
Cronista oficial

Documentació: 
- Arxiu del cronista Agustí Roig Barrios (1954-2006).
- Francisco Pérez Puche: Americanos en Valencia (1945-1959). València, Ajuntament de València, 2003. (Amb la col·laboració d'Agustí Roig Barrios pel que fa a Guadassuar)
- Converses orals amb diversos testimonis. 
- Fotografies de persones participants (Arxiu Digital de Guadassuar) : Eroteida Murespot Añó, José Peris Péres, José Esteve, Innocenci Signes, Manuel Fito Oliver-Consuelo Martínez Sánchez, Joan Fito Oliver, Cristobal Crespo, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada