diumenge, 15 de setembre del 2013

LA DIFÍCIL CONVIVÈNCIA I L'HONOR DE LA FAMÍLIA (1849)

la difícil convivència i l'honor d ela família

18-setembre-1849:  

Joaquín G. i A., associat del seu home bo Tomás A., contra José A. i P., associat de Bautista G., perquè com que viu amb el seu fill Vicente G. i R. i la seua esposa Josefa Teresa A., el dia 12 del corrent mes sobre les 8 de la nit volia eixir de sa casa i no trobava la clau; en preguntar-los per la clau la nora li contestà de mala manera sense guardar-li el respecte degut, per la qual cosa va pillar la nora del mocador del coll i li’l va llevar. Ella començà a dir-li al vell “borratxo, lladre” en veu alta  i altres del mateix estil. Ràpidament es presentaren el pare i els germans de Josefa, José A. i Juan i Adrián amb corbelles de segar arròs i es tiraren damunt de Joaquín G. i R., fill de l’ancià i germà del marit de Josefa. Acudiren veïns, i els germans A. eixiren al carrer després d’arrapar a Joaquín G. i R., insultant-lo públicament. 
Ahir, diumenge 16 dels corrents, tornaren a la casa José A. i Juan amb el pretext de berenar, de burla, però el vell no es presentà en tota la vesprada per evitar dissensions. Juan A. declara que la seua filla li digué que li havien pegat.... 
El jutge prohibeix que José A. i els seus dos fills de cap manera entren en casa del primer, i que no li parlen ni a ell ni al seu fill José G. el marit.


Arxiu Històric Municipal de Guadassuar. Jutjat, Demandes de Judici verbal, 2/1849. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada